Hoe maak je een heerlijke kaasfondue?

Waar komt kaasfondue eigenlijk vandaan?

Er was een tijd dat er veel kaas gemaakt werd in Zwitserland, vooral vanuit de hoge gebieden in de Alpen. Melk bewaren was al lastig genoeg dus daarom werd hier vaak kaas van gemaakt. Toen de Zwitsers genoeg kaas hadden en dit wilden gaan exporteren bedachten ze een marketingtruc om hun kaas bekend te maken, dit werd de kaasfondue. Kaasfondue betekent letterlijk zoveel als: ‘Gesmolten kaas’. Tegenwoordig zie je ook steeds meer Hollandse kaasfondues ontstaan, vaak van heerlijke boerenkazen.

De standaard Kaasfondue

Bij een kaasfondue zoals deze het meeste gegeten wordt maak je vaak een combinatie van Emmentaler, Gruyère en/of Appenzeller. Het draait bij het maken van een goede kaasfondue voornamelijk om de juiste balans. Het gaat hierbij vooral om de juiste romigheid en stroperigheid. Zo zie je dat verschillende kazen zorgen voor een verschillende romigheid. Vooral als je een fondue maakt met een overheersende kaas, bijvoorbeeld een roquefort, dan is het belangrijk om te zorgen dat deze niet overheerst of dat de smaak juist helemaal wegvalt.

Hoe kan het mislukken?

Een standaard manier om een kaasfondue te waterig te maken is om er te veel wijn bij toe te voegen. Dat zorgt al snel voor een waterige fondue. Verder is het belangrijk dat de kaas niet tot koken wordt gebracht. Dit zorgt er direct voor dat de kaasfondue veel te hard wordt en aan elkaar kleeft.

Hoe dan wel?

Kies mooie kazen die bij elkaar passen, laat je hierover informeren. Zorg er verder voor dat de kazen goed op temperatuur zijn gekomen (dus even uit de koelkast voor de maaltijd. Wees verder voorzichtig met de wijn. Het belangrijkste is natuurlijk om er gewoon van te genieten. Want het eten moet goed zijn maar de gezelligheid is natuurlijk net zo belangrijk!

Eigenaar: 'Kaas van Schut'

Lennart Schut

Lennart is de eigenaar van 'Kaas van Schut' maar vooral een liefhebber van goed eten, een genieter van kaas en iemand die altijd openstaat voor een goed gesprekje aan de kraam.