Een heerlijke kaasplank!

Een kaasplankje is een mooie afsluiting van een goede maaltijd of een heerlijke manier om te borrelen. Maar hoe maak je nu een goed kaasplankje en welke volgorde moet je hierin aanhouden?

De opbouw van een kaasplank

De opbouw van een kaasplankje verloopt eigenlijk altijd van een zachte, lichte smaak naar een meer krachtige, pittige smaak.

In de blog beschrijven we twee kaasplankjes van kazen die te bestellen zijn bij ons aan de kraam of online.

De ontspannen kaasplank

Deze kaasplank beginnen we met een heerlijke witte korst kaas, we kiezen hierin voor 'brie fleur de pré'. Dit is een heerlijke kwaliteitsbrie.

Vanuit hier bouwen we door naar een zachte kruidenkaas, wij raden hiervoor de 'Villa Nutmix' of de 'Villa Nella' aan. De ene is een zachte notenkaas, de andere een zachte kaas met Italiaanse kruiden. De Villa Nella heeft zelfs een prijs gewonnen voor zijn bijzonder, lekkere smaak.

De volgende kaas zou dan een mooie boerenkaas kunnen zijn, we raden een 'Oudelandse boeren smaakvol belegen' aan. Dit is een heerlijke boerenkaas, gemaakt van rauwe melk, de kaas zelf heeft zes maanden doorgebracht in ons kaaspakhuis om te rijpen.

Vanuit hier kan doorgebouwd worden naar een heerlijke geitenkaas zoals de 'Chevretta extra belegen'. Dit is een markant, pikante geitenkaas met een mooi stevige structuur.

Als afsluiting kan gekozen worden voor een Hollandse blauwschimmel kaas, de: 'Bleu de Graven' Dit is een harde kaas dit heerlijk romig is en waarin de blauwschimmel goed tot zijn recht komt.

Een krachtig plankje

Deze kaasplankje starten we iets sterker. We beginnen met een lekker  ´Camembert Rustique´. Dit is een heerlijke zachter kaas uit Normandië. Dit is het rustige begin van dit mooie plankje.

We bouwen door met een 'Villa Truffo' dit is een heerlijke truffelkaas met truffels vanuit de Italiaanse bossen van Monti Sibillini. Een prachtige kaas die twee Gouden sterren gewonnen heeft bij de Great Taste Awards.

Vanuit daar komen we uit bij een krachtige boeren kaas een 'Oudelandse Boeren Pikant Belegen'. Deze kaas heeft twaalf maanden gerijpt en kreeg de gradatie 'close to perfect bij de Great Taste Awards van 2013 in Engeland.

De volgende kaas is weer een bijzondere keuze, het gaat om het 'Antwerps Pikantje'. Dit is een roodkorst kaasje met een korst van pepertjes die je mee kunt eten, een echte delicatesse.

We sluiten dit krachtige plankje af met een 'Kornblume Blauw (bio)'. Dit is een heerlijke Deense blauwader kaas vanuit Thise. Een heerlijk romige, blauwe kaas. Juist in deze kaas komt het blauw stevig door.

Laat de kaas op smaak komen

Kazen die gekoeld liggen hebben en minder sterke kaas dan wanneer deze op kamertemperatuur geserveerd wordt. Zorg er dus voor dat de kazen een halfuur tot een uur voor de consumptie uit de koelkast zijn gehaald. Verder is het belangrijk om te zorgen dat elke kaas gesneden wordt met zijn eigen mes, anders vermengen de smaken zich met elkaar, dat zou jammer zijn.

Alles behalve de kaas

Het draait natuurlijk om de kaas maar er is meer. Het helpt goed om te kiezen voor neutraliserende snacks tussendoor, denk aan crackers of stokbrood. Zoete smaken passen verder ook goed bij kazen, dus kies voor druiven, dadels of een lekker honing mosterd sausje. Qua drank is vooral wijn een goede combinatie. Een rode wijn heeft de neiging om de zachtere kazen te overstemmen. Dit maakt een witte wijn een goede keuze bij een kaasplankje. Schenk dus een heerlijke Chardonnay of Sauvignon-blanc.

Gezelschap

Het belangrijkste is natuurlijk om hiervan te genieten met fijne mensen om je heen.

Eigenaar: 'Kaas van Schut'

Lennart Schut

Lennart is de eigenaar van 'Kaas van Schut' maar vooral een liefhebber van goed eten, een genieter van kaas en iemand die altijd openstaat voor een goed gesprekje aan de kraam.